10 Mrt

Interieur Rotterdamse toprestaurants middelpunt van unieke eerste Smeele inspiratietour

Amarone vlnr Jeroen Smeele en Gert Blom foodclub

Rotterdam, 10 maart 2017

Interieur Rotterdamse toprestaurants middelpunt van unieke eerste Smeele inspiratietour

De Rotterdamse toprestaurants In den Rustwat (IDRW), Parkheuvel en Amarone hadden de primeur om gastheer te zijn bij de eerste editie van de Smeele Hospitality Inspiration Sessions op 6 maart 2017. Tijdens deze unieke inspiratietour voor horecaondernemers en chefs konden de interieurs van deze drie restaurants bezichtigd worden onder het genot van een groet uit de keuken.

Smeele Hospitality Inspiration Sessions
Een kleine groep restaurateurs en chefs kreeg de unieke mogelijkheid om tijdens de eerste Smeele Hospitality Inspiration Session de interieurs van drie Rotterdamse toprestaurants te bekijken. Daarvoor openden IDRW, Parkheuvel ** en Amarone * hun deuren en vertelden de patrons hoe ze hun interieuraanpassing hebben aangepakt en welke keuzes daarbij zijn gemaakt. De deelnemers werden per bus vervoerd en nuttigden bij elk restaurant een gerecht met een goed glas wijn.

Amarone vlnr Jeroen Smeele en Gert Blom foodclub

Amarone vlnr Jeroen Smeele en Gert Blom foodclub

Interieurinspiratie
Eigenaar Jeroen Smeele van Smeele | ruimte voor ontwerp: “Voor deze inspiratietour hebben we 15 restaurateurs en chefs meegevraagd. Doel van de tour is het bieden van interieurinspiratie, gastronomische beleving en het leggen van contacten met collega’s. Andere interieurprojecten van mijn hand als De Nederlanden * in Vreeland, Vista in Willemstad en Pollevie in Den Bosch liggen te ver uit elkaar, daarom kozen we voor drie Rotterdamse restaurants. In elk restaurant vertelden de patron en ik over de interieuraanpassingen, de uitdagingen en de oplossingen. De drie restaurants verschillen voor wat betreft bouw en bouwjaar erg van elkaar en zo kon ik goed laten zien waar je technisch mee te maken krijgt bij een verbouwing, interieuraanpassing of restyling. Aan de hand van de positieve reacties mag ik concluderen dat deze eerste tour heel geslaagd is.”

Verder dan alleen het interieur
Chef-eigenaar Gert Blom van sterrenrestaurant Amarone had er plezier in om zijn restaurant aan collega’s te laten zien. “Het was bijzonder om deze groep geïnteresseerde collega’s mijn interieur te laten zien, om erover te vertellen en om voor ze te mogen koken. De meeste vragen kreeg ik over de verlichting en de open haard”, aldus Gert Blom die in 2016 het tienjarig bestaan van Amarone vierde.
Deelnemer Elvira Kemman, eigenaar-sommelier bij restaurant ElVi in Utrecht: “Het was inspirerend om de diversiteit van de interieurs te zien en om de verhalen te horen. Opvallend vond ik dat Jeroen Smeele ook meedenkt over zaken als akoestiek en dat de dienstverlening verder gaat dan alleen het interieur. Zo wordt er ook conceptmatig gewerkt en kan bijvoorbeeld de vormgeving en uitstraling van de menukaart bij het project betrokken worden.”
Een tweede tour is in voorbereiding, geïnteresseerde ondernemers met interieurplannen op kortere of langere termijn kunnen zich al aanmelden.

 

IDRW vlnr Jeroen Smeele en Marcel van Zomeren

IDRW vlnr Jeroen Smeele en Marcel van Zomeren

Gegevens Smeele | ruimte voor ontwerp

Website: www.smeeleprojecten.com

Facebook en Instagram: Smeeleprojecten

08 Mrt

Nieuw restaurant Sukade in smaeckpakhuys unicum voor Meppel

Meppel, 8 maart 2017

Nieuw restaurant Sukade in smaeckpakhuys unicum voor Meppel

In een monumentaal smaeckpakhuys aan de Stoombootkade in Meppel is sinds kort restaurant Sukade gevestigd, een eigentijds en betaalbaar restaurant met een spraakmakend interieur waar op topniveau gekookt wordt en waar groente en van kop tot staart werken een belangrijke rol spelen. Chef is Thomas van Mechelen, die eerder bij restaurant De Bovenmeester in Steenwijk en bij Os en Peper in Zwolle werkte. Sukade combineert een (koffie)bar, bistro en restaurant waar gasten vanaf 10 uur terecht kunnen, een unicum voor Meppel.

Restaurant en bistro in smaeckpakhuys
Sukade is gevestigd in een gerenoveerd voormalig pakhuis aan de historische Stoombootkade in Meppel. Bedrijfsleider Bianca Henken-Meppelink: “Naar dit monumentale pakhuis werden sinds 1860 onder meer specerijen en zuidvruchten zoals sukade verscheept. De historie van het pand hebben we als inspiratie gebruikt voor onze keuken.
Chef Thomas van Mechelen kookt vanuit een klassiek Franse basis, soms met een uitstapje naar Azië of andere werelddelen en heeft een frisse kookstijl, waarin producten altijd herkenbaar blijven.
We gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke en regionale ingrediënten en hebben oog voor duurzaamheid. Zo verwerken we dieren van kop tot staart, omdat we het zonde vinden om alleen de bekendere, duurdere delen te gebruiken. In onze bouillabaisse gaat vis uit bijvangst en we maken een heerlijke broodpudding met sukade van het brood van onze bakker Bas Bakt dat niet is opgegaan. Het pand is energiezuinig herbouwd en we gebruiken onze eigen biologische koffie van lokale koffiebrander Frans de Grebber.”

Onderscheidend drankenassortiment
Groenten spelen een belangrijke rol bij Sukade. Naast het reguliere menu is er een groentemenu en er is altijd een bijzonder seizoensgebonden vegetarisch gerecht. De kaart is compact en wisselt tweewekelijks, zodat er altijd vers en verrassend gekookt kan worden en er weinig weggegooid hoeft te worden.
Bianca Henken-Meppelink: “Ook in het drankenassortiment zijn we onderscheidend. We serveren bijvoorbeeld de limonades van Fritz-kola die geen kunstmatig toegevoegde smaak- en kleurstoffen bevatten en mineraalwater van Marie-Stella-Maris, waar voor elke fles een bedrag ten goede komt aan projecten voor schoon drinkwater. Speciaalbieren zijn er van Gulpener, ambachtelijk gebrouwen en voorzien van het Milieukeurmerk.”

Ongedwongen bediening
Hoewel de gast in Sukade op niveau en van elegant opgemaakte borden eet, is de bediening ongedwongen en informeel en zijn de prijzen toegankelijk. Bianca Henken-Meppelink: “In de korte tijd dat we open zijn is onze Sunday Roast een succes geworden. Het is een fijne mogelijkheid om op zondag voor een bescheiden prijs te eten, bijvoorbeeld na een frisse boswandeling.
Het bedieningsteam in de bistro en het restaurant wordt aangevoerd door gastvrouw-sommelier Joleen van Mechelen die ervaring heeft opgedaan in sterrenrestaurants en nu bewust heeft gekozen voor dit eigentijdse concept. Joleen en Thomas zijn leermeesters en zorgen ervoor dat zowel de vaste medewerkers als de leerlingen en stagiaires een fijne werk- en leerplek hebben bij Sukade.”

Spraakmakend eigentijds interieur
De gast wordt bij Sukade ook verrast door de sfeer en het spraakmakende en eigentijdse interieur. De open keuken is het hart van Sukade, ontworpen door chef Thomas zelf. Eyecatchers zijn het bijzondere behang met de sukadevrucht en de twee bars met azuurgroene tegels, waaronder de koffiebar met heerlijke taarten. In het restaurant wordt de sfeer bepaald door de mosterdgroene banken en donkergroene en blauwe stoelbekleding. De rotan stoelen en barkrukken zijn oude ontwerpen van Rohé-ontwerper Dirk van Sliedrecht die in Noordwolde hernieuwd in productie zijn genomen.

Terras
Sukade beschikt over een beschut terras aan het water en is van dinsdag tot en met zondag vanaf 10 uur – op zondag vanaf 12 uur – geopend voor koffie (met taart van Bas Bakt uit Meppel), lunch, borrel en diner. Sukade werkt met een bistrokaart en een restaurantkaart. Er zijn mogelijkheden voor private dining, vergaderingen en huwelijken.
Sukade centrale deelGegevens restaurant Sukade
Website: www.restaurantsukade.nl
Instagram en Facebook: Restaurantsukade

08 Sep

Sterrenrestaurant Amarone Rotterdam viert 10-jarig jubileum met boek

Rotterdam, 5 september 2016

Sterrenrestaurant Amarone Rotterdam viert 10-jarig jubileum met boek

Sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam heeft ter gelegenheid van het tienjarig bestaan een jubileumboek uitgebracht, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Leontienhuis in Zevenhuizen dat zich inzet voor mensen met een eetstoornis. Het eerste exemplaar van het boek is op 1 september door patron-cuisinier Gert Blom uitgereikt aan Olympisch wielrenkampioene Leontien van Moorsel, initiatiefneemster van het Leontienhuis.

vlnr-caroline-blom-leontien-v-moorsel-gert-blom

Jubileumboek 10 jaar Amarone
Op 1 augustus 2006 openden Gert Blom en zijn toenmalige compagnon Harrie Baas restaurant Amarone in Rotterdam. Een restaurant met internationale allure dat al snel furore maakte met betaalbare topgastronomie, goed Rotterdams gastheerschap en een wijnkaart met een unieke collectie Amarone-wijnen. De combinatie leverde binnen anderhalf jaar een Michelinster op.
Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan heeft patron-cuisinier Gert Blom een boek uitgebracht waarin aan de hand van de verhalen van (oud)medewerkers, foto’s, herinneringen, mediapublicaties en gerechten die Amarone-klassiekers zijn geworden, een tijdreis wordt gemaakt door tien jaar Amarone. Het boek werd op 1 september gepresenteerd tijdens een speciale lunch voor genodigden en pers, waar het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Leontien van Moorsel.

Opbrengst boek naar Leontienhuis
Eigenaar en chef Gert Blom: “De opbrengt van het boek is bestemd voor het Leontienhuis dat volwassenen en kinderen met een eetstoornis begeleidt. In restaurant Amarone maken we van eten een feest, terwijl er zoveel mensen zijn die worstelen met eten. Ik vind dat eten ook voor hen weer een plezier moet worden. Daarom steun ik het Leontienhuis met veel enthousiasme en het zou geweldig zijn als meer horeca-ondernemers dit goede doel zouden steunen.”

 

Jubileummenu met 10 klassiekers
Het jubileumboek over tien jaar Amarone kost 20 euro en is te koop bij restaurant Amarone en Rotterdamse speciaalzaken als Wildhandel Treuren, kookwinkel Kookpunt en bij horecagroothandel Zegro.
Gasten van Amarone kunnen het tienjarig bestaan meevieren met een jubileummenu van tien klassiekers uit de keuken van Amarone. Het menu, dat tot en met december 2016 verkrijgbaar is, wordt in zes gangen geserveerd en kost 100 euro exclusief dranken.

Over restaurant Amarone
In restaurant Amarone is de levendigheid van de Rotterdamse winkelstraat Meent weerspiegeld. De inrichting heeft internationale allure en met de open keuken, luxe fauteuils en de open haard voelt Amarone warm aan. Amarone staat bekend om zijn betaalbare topgastronomie, ontspannen gastbenadering en de bijzondere wijnkaart, waarop een unieke collectie Amarone-wijnen. De kookstijl van patron-cuisinier Gert Blom is te omschrijven als Frans-klassiek in een modern jasje waarbij het product in zijn waarde gelaten wordt. Amarone is sinds 2007 in het bezit van een Michelinster.

rest-amarone-tong-ravioli-macadamia

 

Onderscheidingen

1 Michelinster
GaultMillau 16 punten
Lekker nummer 56

Grootspraak 7,5 keuken en 4 druiventrosjes

Wine Spectator Best of Award Excellence

The World’s Best Wine List Awards ONE STAR
Gegevens
W: www.restaurantamarone.nl

M: info@restaurantamarone.nl

T: 010 – 41 48 487
Facebook: RestaurantAmarone.nl